Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a reluat ideea conform careia doreste sa ia masuri pentru a ii aduce inapoi in tara pe romanii plecati in strainatate sa munceasca. La momentul actual, 9 romani pleaca din tara pe ora, 90% dintre acestia refuzand sa se mai intoarca.

Sambata am fost la Iasi, orasul despre care Nicolae Iorga spunea în 1937 ca «este mai mult decat o ilustra capitala a Moldovei». Am avut discutii foarte interesante si aplicate cu reprezentantii mediului de afaceri local care mi-au împartasit atat ideile, parerile si solutiile pe care le au pentru dezvoltarea afacerilor, precum si problemele cu care se confrunta. Una din problemele comune ridicate de acestia a fost lipsa fortei de muna.”, a scris acesta pe contul de Facebook.

Teodorovici a afirmat ca lipsa fortei de munca este o problema generala in tara noastra: „Tocmai pentru ca aceasta este o problema cu caracter general, intalnita pe intreg teritoriul Romaniei, precum si in alte tari europene, vreau sa ii asigur ca la nivel guvernamental vom iniţia negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de masuri care sa raspunda atat nevoii, cat si dorinţei de revenire acasa a celor plecaţi la munca in strainatate”, a completat Teodorovici.

Cu doua saptamani in urma, ministrul Finantelor vorbea despre masuri „agresive” in ceea ce priveste piata muncii. Acesta spunea ca ar trebui sa ne gandim la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva care duce la exodul creierelor. Tot acesta spunea, in noiembrie anul trecut, ca romanii ar trebui sa aiba drept limitat de munca, valabil pentru maxixm 5 ani, intr-o anumita tara: „Permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie, dupa primul permis, sa iti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Asa, daca ajunge in Germania si tot primeste drept de munca, deci nu o sa se intoarca in veci in Croatia, Romania, de unde a plecat. Maxim 5 ani si la revedere, sa te duci in alta tara sa iti cauti loc de munca.”, a spus atunci Eugen Teodorovici.